Σημαντικοί Νεοέλληνες Δημιουργοί

ΚΑΡΖΗΣ, ΛΙΝΟΣ
(Αθήνα, 1894 - 1978)

Λόγιος και σκηνοθέτης, ιδρυτής του "ΘΥΜΕΛΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ", πιστός θιασώτης της αναβίωσης του αρχαίου δράματος και μεταφραστής που ακολουθούσε κυρίως τα μέτρα των πρωτοτύπων. Σκηνοθέτησε με συνέπεια τα περισσότερα από τα αρχαία δράματα, συνεργαζόμενος πολλές φορές με σημαντικούς ηθοποιούς (Κατράκης, Κυβέλη κ.ά.).

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ΜΑΡΙΚΑ
(Αθήνα, 1887 - 1954)

Μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός που έπαιξε για πρώτη φορά σε ηλικία μόλις 40 ημερών στο θίασο των γονιών της, αλλά καθιερώθηκε από τις παραστάσεις του "ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ" και του Θωμά Οικονόμου ("Ονειρο Θερινής Νυκτός", "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και "Φάουστ" του Γκαίτε). Σταθμοί στην καριέρα της θεωρούνται η "Εκάβη" του Ευριπίδη (1927), η ίδρυση της "ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΣΚΗΝΗΣ" (1929), η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή (1939) και η "Ορέστεια" του Αισχύλου το 1949 με το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ροντήρη.
 
KAΤΡΑΚΗΣ, ΜΑΝΟΣ
(Κρήτη, 1909 - Αθήνα, 1984)

Ηθοποιός που υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Εθν κού Θεάτρου (1932). Πρωταγωνιστησε σε πολύ σημαντικούς ρόλους σπουδαίων έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου και σημάδεψε με το παίξιμό του μερικά από τα αρχαία κλασσικά δράματα ("Ιούλιος Καίσαρας", "Εμπορος της Βενετίας", "Οθέλλος", "Πέερ Γκυντ", "Δον Κιχώτης", "Βασιλεύς Ληρ", "Αντιγόνη", "Μήδεια", "Οιδίπους Τύραννος", "Προμηθέας Δεσμώτης", "Πέρσαι "). Επίσης πρωταγωνίστησε στα περισσότερα από τα φιλμς του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.
 
ΚΑΤΣΕΛΗ, ΑΛΕΚΑ
(1917 - 1994)

Σημαντική πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου, αποφοίτησε από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ το 1942, ενώ την επόμενη χρονιά παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Πέλο Κατσέλη και συγκρότησε μαζί του προσωπικό θίασο (ανεβάζοντας πολλά έργα, ανάμεσά τους την «Φιλουμένα Μαρτουράνο»). Για πολλά χρόνια, υπήρξε βασικό στέλεχος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, πρωταγωνιστώντας στις σπουδαιότερες παραστάσεις του και συνεργαζόμενη με τους κυριότερους και πιο αξιόλογους σκηνοθέτες της εποχής. Ανάμεσα στις επιτυχίες της, «Εγκλημα στο νησί των κατσικιών», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», «Εκάβη», «Ιππόλυτος», «Ανδρομάχη», «Ικέτιδες» (Ευριπίδη), «Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Οιδίπους Τύραννος», «Ο Ηλίθιος», «Ταρτούφος», «Φλαντρώ», «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», «Ευαίσθητη Ισορροπία» και πάμπολλα άλλα.
 
ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΠΕΛΟΣ
(1907 - 1981)

Σημαντικός Ελληνας σκηνοθέτης, γεννημένος στη Μικρά Ασία, σπούδασε θέατρο στην «Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου» και αργότερα στην Αυστρία και τη Γερμανία. Πρωτοεμφανίστηκε στο ρόλο του Ιάγου σε παράσταση του «Οθέλλου», ενώ το 1939, όταν συστήνεται για πρώτη φορά από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ το «ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ», ο τότε Διευθυντής της Πρώτης Κρατικής Σκηνής Κωστής Μπαστιάς διορίζει τον Κατσέλη Διευθυντή και Σκηνοθέτη. Περιοδεύει μαζί με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές για πάνω από δύο χρόνια στην επαρχία, παρουσιάζοντας όλο το φάσμα του κλασσικού και σύγχρονου δραματολογίου. Από τ0 1941 ως το 1946 σκηνοθετεί σπουδαία έργα στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Σαίξπηρ, Ιψεν, Λέσσινγκ, Ντοστογιέφσκι, αλλά και Τερζάκη, Μπόγρη, Βενέζη. Στην πολυσήμαντη καριέρα του έχει συνεργαστεί, κατά καιρούς, με το ΚΘΒΕ, το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, καθώς και με αρκετούς θιάσους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 υπήρξε σύζυγος, και βασικός συνεργάτης, της μεγάλης μας πρωταγωνίστριας Αλέκας Μαζαράκη – Κατσέλη, με την οποία σύστησαν και προσωπικό θίασο (ανάμεσα στις επιτυχίες τους, η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Ντε Φιλίππο το 1949).